KUIH BRONGGKO
Kitorang rancang buat jamuan dekat sekolah, Best la jugak, masing-masing bawa bekal masing, menu masing-masing.
Ni la antara resepi permintaan seorang rakan dari Kelantan minta buat kuih bronggko. Dia asal kelantan sama macam Somi Turi......Ni antara kuih kegemarannya bila dah mengajar di Sabah.
Ni la rupa sebenar kuih ni. Resepi sebenarnya dari pisang. Pisang yang paling sesuai ialah pisang goreng, tapi bukan yang pisang dah goreng ya jangan silap pula. Orang luar panggil pisang kebatu. Tapi pisang ni bukan banyak batu pun. Tak susah pun kena buat, yang penting ada bahan dan rajin...... Turi pun belajar benda ni dari nenek Turi. Dia suka betul buat bila dah ada pisang yang dah tak boleh nak di goreng tu. nenek pun buat la bronggko. Cucu nya ni tukang makan.....hahahahah
Jom kita layan kaedah menyediakan kuih tradisi ni....
Bahan :
2 Sikat pisang
2 biji kelapa, ambil santan (santan dah siap pun ok gak)
Gula
Telur
Daun pisang secukupnya (layukan dahulu)
Kaedah :
1. Sediakan daun yg sudah dilayukan.
2. Buangkan biji pisang tu ( Bukan biji apa entah yg d tengah tu)
3. Bland la pisang, santan, gula , telur
(gula n santan tu biar lemak dan ikut citarasa manis masing2)
4. Masukkan dalam daun dan kukus sehingga masak.
0 ulasan:
Catat Ulasan