BLUBERRY CHEESE CAKE
Bahan A -Base Biskut
120 gm hortbread cookie crumbs ( biskut )
1. Mesin halus biskut.
2. Gaulkan dengan butter sehingga boleh dikepal.
3. Masukkan dalam loyang springform 8 inci bulat yg telah dilapikkan kertas minyak.
4. Tekan adunan dan bakar pada suhu 150'C selama 10 minit
Bahan B - Filling
250 gm krim keju
70 gm butter
120 gm fresh cream/whipping cream
120 gm gula halus
50 gm tepung jagung
30 gm tepung superfine-guna self-raising flour pn boleh
1 sudu teh esen vanilla
4 biji telur ( asingkan kuning & putih )
2 sudu besar blueberry filling
Topping
Filling blueberry atau blueberry dlm tin
1. Panaskan oven 150 C
2. Pukul putih telur sehingga naik gebu.
3. Pukulkan keju krim, butter, gula dan frsh cream/whipping cream sehingga gebu.
4. Masukkan kuning telur satu persatu dan esen vanila. Pukul lagi sehinggga rata.
5. Ayakkan kedua-dua jenis tepung.
6. Dengan menggunakan senduk kayu masukkan tepung dan kacau rata.
7. Buat teknik kaupbalikkan adunan. Masukkan adunan putih telur dan gaulkan rata.
8. Masukkan pula blueberry dan kacau rata.
9. Masukkan adunan dalam loyang yg telah ada biskut base.
10 .Bakar pada suhu 150'C selama 70 - 75 minit
11. Bila telah masak biarkan di dalam oven selama beberapa jam.
12. Sejukkan kek dalam peti sejuk untuk 4- 5 jam lagi.
13. biarkan sejuk sekejap kemudian letak d atas topping blueberry atau blueberry dlm tin
- bakar secara waterbath
Bahan A -Base Biskut
120 gm hortbread cookie crumbs ( biskut )
1. Mesin halus biskut.
2. Gaulkan dengan butter sehingga boleh dikepal.
3. Masukkan dalam loyang springform 8 inci bulat yg telah dilapikkan kertas minyak.
4. Tekan adunan dan bakar pada suhu 150'C selama 10 minit
Bahan B - Filling
250 gm krim keju
70 gm butter
120 gm fresh cream/whipping cream
120 gm gula halus
50 gm tepung jagung
30 gm tepung superfine-guna self-raising flour pn boleh
1 sudu teh esen vanilla
4 biji telur ( asingkan kuning & putih )
2 sudu besar blueberry filling
Topping
Filling blueberry atau blueberry dlm tin
1. Panaskan oven 150 C
2. Pukul putih telur sehingga naik gebu.
3. Pukulkan keju krim, butter, gula dan frsh cream/whipping cream sehingga gebu.
4. Masukkan kuning telur satu persatu dan esen vanila. Pukul lagi sehinggga rata.
5. Ayakkan kedua-dua jenis tepung.
6. Dengan menggunakan senduk kayu masukkan tepung dan kacau rata.
7. Buat teknik kaupbalikkan adunan. Masukkan adunan putih telur dan gaulkan rata.
8. Masukkan pula blueberry dan kacau rata.
9. Masukkan adunan dalam loyang yg telah ada biskut base.
10 .Bakar pada suhu 150'C selama 70 - 75 minit
11. Bila telah masak biarkan di dalam oven selama beberapa jam.
12. Sejukkan kek dalam peti sejuk untuk 4- 5 jam lagi.
13. biarkan sejuk sekejap kemudian letak d atas topping blueberry atau blueberry dlm tin
- bakar secara waterbath
0 ulasan:
Catat Ulasan